> Nieuws
Wij willen Velden actief blijven informeren over de stand van zaken en een platform bieden waar iedereen zijn of haar ideeën voor hoogwaterbescherming kan ventileren. Praktisch gezien doen we dit via een periodieke nieuwsbrief. Meld je aan voor onze nieuwsbrief via het contactformulier.
sept. '24 - Lezing over Landschapsecologische Systeemanalyse Vierwaarden
Het waterschap organiseert op dinsdag 10 september een lezing over de Landschapsecologische Systeemanalyse (LESA) van gebiedsontwikkeling Vierwaarden. Hierbij wordt meer informatie gegeven over de ecologische achtergrond van het projectgebied en de natuuropgaven binnen het project. De lezing vindt plaats in MFC ’t Haren in Grubbenvorst van 19:30 uur tot ongeveer 21:00 uur. Wil je deelnemen aan deze bijeenkomst stuur dan een e-mail naar m.vanes@waterschaplimburg.nl.
aug '24 - Reacties zienswijzes NRD
Vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft ons het bericht bereikt dat de reacties op alle zienswijzen die ingediend zijn later en naar verwachting in Q4 worden verstuurd. Niet alle reacties zijn reeds definitief vastgesteld en het ministerie wilt alle reacties per se ineens uitsturen. We moeten dus nog even wachten op de formele reactie op onze zienswijze.
jul '24 - LESA Vierwaarden
Een van de opgaven binnen Vierwaarden is natuurontwikkeling. Lees hierover meer.
jul. '24 - KRW Vorstermolenbeek
De ter inzagelegging van het Ontwerp-Projectbesluit Omgevingswet voor het KRW-project 'Monding Kleefse beek, Geul Leijgraaf Arcen en Monding Vorstermolenbeek (Zandmaas)' wordt verwacht in het najaar van 2024. Het is dan nog mogelijk een zienswijze in te dienen.
jun. '24 - Reeks van ontwerpateliers met bewoners en direct belanghebbenden
Het waterschap is gestart aan een reeks ontwerpateliers met bewoners en direct belanghebbenden. In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau waren nog zogenaamde zoekgebieden aangegeven.
Om meer verdieping met bewoners en belanghebbenden op te zoeken worden deze bijeenkomsten in kleinere groepen georganiseerd. De ontwerpateliers kenmerken zich als open gesprekken met alle aanwezigen. Het waterschap legt uit wat de plannen zijn en hoe dit uitpakt in een specifiek gebied. In dialoog met de aanwezigen worden alternatieven verkent en kan iedereen zijn of haar belangen duiden. Woon je of bezit je één of meerdere percelen in een zoekgebied dan wordt je uitgenodigd door het waterschap. Vragen? Mail deze dan naar: dijkversterking@waterschaplimburg.nl
mei '24 - Zienswijze NRD
Wij hebben op 27 mei onze zienswijze op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ingediend.
apr. '24 - Reageren op de NRD
De Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) is 18 april af. Dan gaat dit document ter inzage tot 29 mei. Iedereen krijgt zes weken de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen.
Tijdens de informatiebijeenkomst in maart heeft het waterschap toegelicht hoe dat dit proces in zijn werk gaat. Zie ook de presentatie in het nieuwsitem hierover.
• Fysiek bij: gemeenten, waterschap, provincie en ministerie
• Digitaal via: www.platformparticipatie.nl/vierwaarden
• Gedurende 6 weken de tijd voor een inspraakreactie
• In die periode twee inloopmomenten op 13 en 21 mei
mrt. '24 - Maas Cleanup
Op 23 maart was het weer tijd voor een Maas Cleanup actie. Zo organiseerde IVN Maasduinen ook een opruimactie om met zo’n vijfentwintig vrijwilligers de oevers van de Maas in Velden afvalvrij te maken. Wil je volgende keer zelf ook meedoen, kijk dan op de website voor de volgende acties.
mrt. '24 - Dijkgraaf bezoekt Velden
De in februari geïnstalleerde nieuwe dijkgraaf Saskia Borgers bracht afgelopen week een bezoek aan Velden. Samen met collega’s van het waterschap werd zij geïnformeerd over project Vierwaarden. Vanuit Stichting Maas+Velde hebben we haar rondgeleid en de belangrijkste aandachtspunten voor ons Veldese Maasdal meegegeven.
mrt. '24 - Informatiebijeenkomst (aanmelden via link!)
Op maandag 25 maart organiseert het waterschap een informatiebijeenkomst waarin wordt toegelicht welke oplossingsrichtingen ze verder willen gaan onderzoeken. Dit is beschreven in een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Ook staat erin welke milieueffecten nog worden onderzocht, zoals bijvoorbeeld de invloed op water, bodem en leefomgeving. Het document legt daarmee een basis voor de milieueffectrapportage (MER). Na de onderzoeken uit de MER wordt er pas een keuze gemaakt tussen de mogelijke oplossingsrichtingen.
De inloop is vanaf 19:15 uur. De informatiebijeenkomst begint om 19:30 uur en duurt tot ongeveer 21:30 uur. Uiteraard is er ruimte om vragen te stellen en het gesprek aan te gaan.
Locatie: Het Wapen van Velden, Rijksweg 101 Velden
feb. '24 - Werkgroepen deelgebieden bij elkaar
De afgelopen periode is samengewerkt met het waterschap en daarbij werden verschillende oplossingsrichtingen in beeld gebracht.
In februari kwamen de verschillende werkgroepen uit de vijf deelgebieden bij elkaar in Grubbenvorst. Hier werd iedereen voor het eerst geïnformeerd over de mogelijkheden in de andere deelgebieden.
feb. '24 - Video over proces en participatie
Tijdens ons laatste informatiebijeenkomst zijn opnamens gemaakt over het proces en de participatie. Omgevingsmanager Sjoerd Haitsma legt in deze video uit welke stappen project Vierwaarden allemaal doorloopt en hoe de omgeving mee kan denken.
Bekijk video: https://www.youtube.com/watch?v=NaBnfQsFycs
feb. '24 - Vastgesteld Ontwikkelkader Vierwaarden
Eind januari heeft het College van burgemeester en wethouders van Gemeente Venlo heeft het Ontwikkelkader Vierwaarden vastgesteld. Het kader biedt handvatten om toekomstig keuzes binnen de Maasvallei te toesten op de visie voor de lange termijn. Onze werkgroep planvorming heeft meegewerkt aan het opstellen hiervan. Zo zijn omgevingskwaliteiten, opgaven en kansen gedefinieerd voor Velden. Net als bij Venlo-Noord en Arcen-Hertogbroek.
jan. '24 - Actuele situatie Maas
Op de website van Rijkswaterstaat wordt de informatie over waterveiligheid frequent geüpdatet.
Hoogwaterbericht- H05-Maas GEEL - 20240105
Hoogwaterbericht- H04-Maas GEEL - 20240104
Hoogwaterbericht- H03-Maas GEEL - 20240104
Lees hier de actuele informatie van Rijkswaterstaat
dec. '23 - Video over de opgaven van project Vierwaarden
In deze video legt gebiedsregisseur Keesjan van den Herik uit welke opgaven er allemaal zijn voor project Vierwaarden.
Bekijk video: https://www.youtube.com/watch?v=_0mh9C0qY00
dec. '23 - Volgende informatiebijeenkomst in maart ‘24
Begin 2024 staat een laatste ontwerpateliers op het programma. Daarna gaat het waterschap aan de slag met het uitwerken van alternatieven voor het hele projectgebied. De Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) beschrijft welke oplossingen het waterschap verder onderzoekt en welke afvallen. Dan wordt er ook weer een informatiebijeenkomst georganiseerd in BMV De Vilgaard.
dec. '23 - Planning en fasering project Vierwaarden
Verkenning (2023 – 2026)- In de verkenning worden de mogelijke oplossingsrichtingen per gebied onderzocht. Planuitwerking (2026 – 2029) - In de planuitwerking worden alle voorbereidingen getroffen voor de realisatie. Het ontwerp van het voorkeursalternatief wordt verder gedetailleerd uitgewerkt en de vergunningen worden aangevraagd. Ook zoeken we in deze fase een aannemer voor de uitvoering van werkzaamheden. Realisatie (2029 – 2032) - In de laatste fase van het project worden de maatregelen gerealiseerd. Nu gaan we echt aan de slag met de werkzaamheden in de gebieden. Wij zullen u tijdig informeren over de planning en uitvoering van werkzaamheden.
Lees meer over de verschillende fasen: https://www.waterschaplimburg.nl/projectinformatie/gebiedsontwikkeling-vierwaarden/projectinformatie-vierwaarden-0/planning-participatie/
dec. '23 - Samenwerking gebiedsontwikkeling Vierwaarden officieel bekrachtigd
Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst bekrachtigen de betrokken overheden: Gemeente Venlo, Gemeente Horst aan de Maas, Provincie Limburg en Rijksoverheid officieel de samenwerking binnen het project.
dec. '23 - Europees geld voor hoogwaterbestrijding en vergroten waterveiligheid
De komende drie jaar wordt tijdens het Interreg project Flash Flood Breaker gewerkt aan het beter voorbereiden van burgers en bedrijven en het verbeteren van de hoogwater voorspellingen. Het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg gaat samen met 12 partners uit Nederland, België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk werken aan het bestrijden van hoogwater en het vergroten van de waterveiligheid. Met de goedkeuring door Interreg North-West Europe (NWE) ontvangt het project 6 miljoen euro. Begin 2024 gaat Flash Flood Breaker van start.
Lees hier voor meer info: https://www.limburg.nl/actueel/nieuws/nieuwsberichten/2023/december/europees-project-waterveiligheid/
nov. '23 - Informatiebijeenkomst
Het ontwerpproces voor Vierwaarden is in volle gang. Op maandagavond 20 november vond er weer een informatiebijeenkomst plaats in de BMV om de bewoners en belangstellenden te informeren over de laatste stand van zaken. Na een korte inleiding en tijdslijn met acties tot heden door onze voorzitter, werd stilgestaan bij het ontwikkelkader vanuit Gemeente Venlo en daarna gaf Waterschap Limburg een presentatie. Na afloop was er ruimte voor dialoog rondom tekeningen die opgehangen waren aan de muur. De tekeningen zijn nadrukkelijk schetsontwerpen en de laatste stand van zaken na twee ontwerpateliers.
okt. '23 - 2e Ontwerpatelier
Op dinsdagavond 24 oktober werd een 2e ontwerpatelier gehouden om de ontwerpen weer verder te brengen. Het waterschap gaf duidelijk aan waar ze stonden in de verwerking van onze feedback vanuit het 1e ontwerpatelier en de reflectie hierop. Mogelijke oplossingsrichtingen en verschillende mogelijkheden voor het dijktracé op meerdere locaties werden gezamenlijk besproken. De ontwerpen raken meer en meer verrijkt en daarom vinden we het als platform tijd om weer een bredere informatiebijeenkomst te organiseren in de BMV. U bent van harte welkom om geïnformeerd te raken over de laatste stand van zaken.
sept. '23 - 1e Ontwerpatelier
Onze werkgroep Planvorming heeft samen met het projectteam Vierwaarden van Waterschap Limburg op donderdagavond 21 september een eerste ontwerpatelier gehouden. Doel van de avond was om de eerste schetsontwerpen voor het Veldese Maasdal te bekijken en om vanuit onze werkgroep hierop feedback te geven. Vanuit het waterschap waren verschillende deskundigen aanwezig om daar waar nodig extra duiding te kunnen geven. De resultaten tot dusver en de eerste schetsontwerpen werden met een grotere groep, van mensen die eerder hebben aangegeven mee te willen denken, gedeeld tijdens een zogenaamde reflectiebijeenkomst op 18 oktober. De avond was enorm waardevol en heeft veel input gegeven voor het 2e ontwerpatelier.
jun. '23 - Informatieavond
Op 23 mei j.l. vond weer een informatiebijeenkomst voor Vierwaarden plaats in BMV de Vilgaard. Tijdens deze avond werd door Waterschap Limburg een presentatie gegeven. Aansluitend had de werkgroep planvorming van Stichting Maas+Velde thematafels bedacht om samen van gedachten te wisselen over wat willen we wel en wat niet in ons Maasdal. Klik hier voor de presentatie van het waterschap.
Wij kijken terug op een zeer geslaagde avond met zo’n 135 aanwezigen. Bij de vier thematafels werd goed meegedacht en input gegeven aan de hand van de ontwikkelde posters met voorbeeld foto’s. Klik hier voor de terugkoppeling en opgehaalde input vanuit de thematafels.
jun. '23 - Manifest Planvorming def.
Na de informatieavond op 23 mei is het manifest van Stichting Maas+Velde door onze werkgroep planvorming definitief vastgesteld met de input tot een nieuwe versie waarin alle uitgangspunten tot zijn recht komen. Klik hier voor het manifest.
jun. '23 - Inloopmoment
Waterschap Limburg organiseert in het kader van project Vierwaarden op verschillende locaties inloopmomenten. Voor Velden is dat donderdag 21 september van 14 tot 18 uur in BMV De Vilgaard. Tijdens een inloopmoment is het waterschap met een deel van haar team aanwezig en kunnen mensen een kort gesprek aangaan of vragen stellen. Er is geen plenair programma of presentatie, het is echt vraaggestuurd. Heeft u vragen die niet kunnen wachten, neem dan contact op met omgevingsmanager Sjoerd Haitsma via 088–8890100 of stuur een mail naar dijkversterking@waterschaplimburg.nl.
jun. '23 - Ontwerpsessie + input
Naast het inloopmoment wordt er ook een ontwerpsessie gepland voor verdere verdieping. De exacte datum is nog niet bekend en wordt waarschijnlijk nog voor de zomer gecommuniceerd. Iedereen kan meedoen en meedenken. Vanuit onze werkgroep planvorming wordt alle input vanuit de thematafels tijdens de informatiebijeenkomst ingebracht. Ook is er eerder door de Dorpsraad een onderzoek geweest naar de toekomstige wensen voor ons dorp. De ‘Maas gerelateerde’ input hiervan is ook overgenomen. Kom zelf participeren tijdens de ontwerpsessie of mail ons als je nog een belangrijk aspect mist via maasplusvelde@gmail.com.
Het project Vierwaarden bevind zich na de startfase in de zogenaamde analysefase. Klik hier voor de volledige planning van alle fasen.
jun. '23 - Draaiboek Calamiteiten
Het proces om met Gemeente Venlo tot een maatwerk draaiboek voor Velden te komen is gelukkig weer een stap verder. Tot en met het eerste kwartaal van dit jaar liep het helaas wat stroef. Met nieuwe taakhouders vanuit de gemeente zijn praktische afspraken gemaakt voor korte en lange termijn. Ook wordt er binnenkort met Waterschap Limburg een verdiepingsslag gemaakt. Concreet dient er in het najaar een defintief draaiboek te zijn dat voorziet in een maatwerk aanpak voor ons dorp. Een waarin zowel Stichting Maas+Velde als Gemeente Venlo zich erkennen en waarin praktische afspraken worden geborgd. Zo lang het project Vierwaarden nog niet heeft gezorgd voor definitieve bescherming blijft dit een belangrijke document in geval van hoogwater. Klik hier voor de Raadsinformatiebrief van Gemeente Venlo.
apr. '23 - KRW+Vierwaarden
Op dit moment onderzoekt projectteam KRW van Rijkswaterstaat samen met projectteam Vierwaarden de mogelijkheden voor een samenhangende, gezamenlijke aanpak in het gebied. Daarbij worden de juridische, financiële en planningsconsequenties op een rij gezet. Over enkele weken zal op basis hiervan een besluit over de aanpak worden genomen door de directeuren van Waterschap Limburg, Rijkswaterstaat en het ministerie van I&W. Lees hier meer over KRW project Vorstermolenbeek
okt. '22 - Urgentie startbesluit project Vierwaarden
We hebben bij de Minister van Infrastructuur en Waterstaat erop aangedrongen om op de kortst mogelijke termijn een startbesluit te nemen aangaande het project Vierwaarden. Zoals ook tijdens de informatieavond duidelijk werd, wil iedereen meer daadkracht zien van de betrokken overheden richting een toekomstige oplossingsrichting. Wij vertrouwen erop dat er nog vóór de jaarwisseling meer duidelijkheid komt over de start van een zogenaamde MIRT Verkenning. Vanuit daar kunnen we met alle betrokkenen aan de slag met de planvorming. Klik hier voor onze brief aan de Minister. Deze is ook per kopie verzonden aan Gedeputeerde Roefs, Waterschapsbestuurder Van Wersch en Wethouder Pollux.
sept. '22 - KRW-maatregel in Velden
Vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water wordt gewerkt aan maatregelen om de kwaliteit van grondwater en oppervlaktewater te verbeteren. In Velden wordt een project verkent bij de monding van de Vorstermolenbeek. Rijkswaterstaat is kartrekker binnen dit project. Stichting Maas+Velde heeft geparticipeerd in een ontwerpsessie en duidelijk aangegeven dat KRW en waterveiligheid integraal aangepakt dienen te worden en niet afzonderlijk. In de bestuursovereenkomst van juli wordt ook verplicht tot integraliteit. “De aanpak van de wateroverlast en waterveiligheid wordt vanuit een integrale benadering gecombineerd met andere (klimaat-)opgaven in het fysieke domein (zoals droogte, KRW, natuur en landschap, stikstof, transitie landbouw)”. Hoe het KRW project in Velden verder gaat verlopen is nog onduidelijk op dit moment. Klik hier voor meer informatie over KRW.
jul. '22 - Bestuursovereenkomst waterveiligheid en ruimte
Op 14 juli presenteerden Rijk en Limburgse overheden precies één jaar na de watercrisis een gezamenlijke aanpak in de vorm van een bestuursovereenkomst met nadere afspraken. Het gezamenlijke doel is om Limburg waterveiliger te maken voor de toekomst. Klik hier voor de bestuursovereenkomst.
jun. '22 - Eerste informatiebijeenkomst BMV
Op 20 juni was onze eerste informatiebijeenkomst in De Vilgaard. Tijdens deze avond schetsten we de achtergrond van Stichting Maas+Velde en werden presentaties verzorgd door Gemeente Venlo en Waterschap Limburg. Zo’n 85 deelnemers werden geïnformeerd over de stand van zaken rondom het draaiboek waar de Gemeente Venlo mee bezig is en daarnaast gaf Waterschap Limburg een beknopte vooruitblik op hetgeen qua planvorming komen gaat. Vanuit de stichting vinden we het belangrijk om een dergelijke platformfunctie te bieden en gaan we in de toekomst dit vaker faciliteren. Klik hier voor de presentaties van deze avond.
24 maart. '22 - Reacties op ons evaluatierapport door overheden
Verschillende overheden hebben een terugkoppeling gegeven op onze evaluatie van het Hoogwater. Lees hieronder per organisatie de reactie.
Reactie 24/3 Minister Harbers | Reactie 26/1 Gemeente Venlo | Reactie 18/1 Waterschap Limburg | Reactie 16/12 Rijkswaterstaat | Reactie 25/11 Veiligheidsregio Limburg Noord
9 feb. '22 - Themabijeenkomst gemeenteraad
Themabijeenkomst Vierwaarden Gemeenteraad Venlo. Presentatie 1 (Gemeente) en presentatie 2 (Waterschap).
16 dec. '21 - Start campagne participatie
We zijn gestart om direct betrokkenen te informeren en te laten participeren. Klik hier voor meer informatie over participeren.
9 dec. '21 - Waterbeheerprogramma Waterschap Limburg
Waterschap Limburg stelt waterbeheerprogramma 2022-2027 vast. Klik hier voor het volledige nieuwsbericht.
29 nov. '21 - Oprichting stichting
Onder begeleiding van Notaris Martens-Posthumus werd de stichting formeel opgericht en ingeschreven. Klik hier voor onze oprichtingsakte.
9 nov. '21 - Avond BMV De Vilgaard
Gemeente Venlo organiseerde een avond voor alle inwoners als onderdeel van de evaluatie. Als stichting in oprichting hebben wij een Evaluatierapport aangeboden aan alle betrokken overheden.